Profiterole so slivkovo-vanilkovým krémom, slivkovou redukciou a šľahačkou

Kategorie: Múčniky a dezerty
Počet porcí:
Ingredience
Hamé Sladený slivkový lekvár bez jabĺk 50 g
Červené víno 25 ml
Vitana Puding vanilkový 40 g
Vitana Staročeská posýpka 40 g
Maslo 75 g
Múka hladká 50 g
Mlieko polotučné 433 ml
Cukor krupica 55 g
Vajcia 90 g
Šľahačka na šľahanie 30% 300 ml
Chef Club Smotana Crème Excellent 40 ml
Vanilkový cukor 40 g
Želatína plátková 2 ks
Postup

Nachystáme si vanilkový krém z vanilkového pudingu, ktorý zmiešame so 100 ml mlieka a dobre rozmiešame. 300 ml mlieka zmiešame s krupicovým cukrom (40 g) a dáme na sporák, zahrejeme tesne pod bod varu. 

Do zohriatej zmesi vlejeme pudingový prášok s mliekom, zmes dobre premiešame a necháme vychladnúť a stuhnúť. Potom puding v mise vyšľaháme spolu s Créme Excellent (40 g) a zmäknutým maslom (25 g). Krém dáme do cukrárskeho vrecka a necháme vychladiť v chladničke.

Smotanu 30 % vyšľaháme na šľahačku spolu so stužovačom do šľahačky. Dáme do cukrárskeho vrecka a necháme vychladiť v chladničke. 

Slivkový lekvár zmiešame s červeným vínom. 25 g tejto zmesi dáme do cukrárskeho vrecka. 

Zvyšok zmesi (50 g) zohrejeme spolu s vanilkovým cukrom (40 g) a pridáme želatínu, ktorú si pripravíme podľa návodu. Zohriatu zmes po pridaní želatíny necháme vychladnúť, potom ju rozmixujeme v mise na gél.

Ďalej si pripravíme mrveničku zmiešaním 20 g zmäknutého masla, 15 g krupicového cukru, 10 g hladkej múky, 15 g staročeskej posýpky a štipky soli. Vznikne hmota, ktorú rozvaľkáme na tenký 2 mm plát medzi dvoma listami papiera na pečenie. Takto dáme vychladiť do chladničky.

Odpaľované cesto si pripravíme z 30 g masla, 33 g vody, 33 g mlieka, ktoré dáme na oheň. Keď sa maslo rozpustí, pridáme múku (40 g) a celé cesto „odpaľujeme“ v hrnci aspoň 2 minúty. Potom necháme cesto vychladnúť a vmiešame na trikrát 75 g vajec. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a vytlačíme na papier na pečenie 10 koliesok s priemerom 6 cm. 

Z vychladenej a stuhnutej mrveničky vykrojíme okrúhlym vykrajovátkom kolieska rovnakého priemeru a kladieme na odpaľované cesto. Takto dáme piecť do predhriatej rúry na 190 °C na 13 minút, potom znížime teplotu na 160 °C a pečieme ďalších 15 minút. Cesto počas pečenia vyskočí do dutých „polgulí“. Po dopečení necháme vychladnúť v pootvorenej rúre.

Úplne vychladnuté plníme zhora vanilkovým krémom a slivkovým gélom. 

Otvor po naplnení zakryjeme kopčekom šľahačky, do ktorého vytlačíme lyžičkou malú priehlbinu, a tú naplníme trochou džemovej redukcie. Servíruje s lístkami mäty navrchu.

Tisk receptu

Sdílej
https://www.orklafs.sk/cs/profiterole-so-slivkovo-vanilkovym-kremom-slivkovou-redukciou-a-slahackou/

Použité produkty

Kontakty

Orkla Foods Slovensko s. r. o.
Plátennícka 2
821 09 Bratislava

+421 903 284 476
food.service@orkla.sk